Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο

2023-06-08

Πλανάκη Άρτεμις Φιλόλογος Συγγραφέας kidsnewslatter@gmail.com 

Κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες παιδιά ζουν μια αντίστοιχη και πρωτόγνωρη εμπειρία. Μεταβαίνουν από την έκτη του δημοτικού στο γυμνάσιο. Μπαίνουν πλέον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όμως αυτό το βήμα είναι απλό ή δημιουργεί αμφιβολίες και αγωνία στα παιδιά; 

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη αλλαγή είναι η πιο έντονη απ' όλες τις μεταγενέστερες μεταβάσεις στα υπόλοιπα «σκαλοπάτια» του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Για να δούμε όμως ποιες αλλαγές θα βιώσει ένας μαθητής της στ' τάξης;

1ον Ο ρόλος του διδάσκοντα είναι διαφορετικός, αφού δεν υπάρχει ένας βασικός δάσκαλος αλλά πολλοί καθηγητές διαφορετικών ειδικοτήτων που εναλλάσσονται.

2ον Τα μαθήματα αυξάνονται με νέες θεματικές να παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο γνωστικό πεδίο των μαθητών (π.χ αρχαία, χημεία…)

3ον Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 7ωρα ή 8ωρα , κάτι που στο δημοτικό δεν υπήρχε.

4ον Τα διαγωνίσματα πλέον είναι περισσότερα, προειδοποιημένα ή μη και παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του βαθμού του τετραμήνου.

 5ον Αλλάζοντας σχολείο, κάποιοι συμμαθητές επιλέγουν διαφορετικό γυμνάσιο και χάνουν επαφή με τους φίλους τους, μετά από 6 χρόνια συνεχούς επικοινωνίας στην τάξη.

6ον Πολλά παιδιά ανησυχούν για τον αλφαβητικό χωρισμό στις τάξεις, από τους συμμαθητές τους που ίσως ήταν «κολλητοί» και τώρα χάνουν το προνόμιο της παρέας και της οικειότητας μαζί τους.

7ον Οι γονείς πανικοβάλλονται και μεταφέρουν το άγχος της μετάβασης στα παιδιά , ίσως επειδή θυμούνται και την δική τους εμπειρία.

8ον Τρομάζει τα παιδιά το νέο σχολικό περιβάλλον, οι νέοι συμμαθητές και οι νέοι καθηγητές που παύουν να τα αντιμετωπίζουν ως μικρά παιδιά και είναι πιο αυστηροί.

9ον Υπάρχουν πλέον και τιμωρίες (π.χ απουσία,αποβολή) που δεν έχουν βιώσει και τους προβληματίζει.

10ον Υπάρχουν οι εξετάσεις σε κάποια μαθήματα στο τέλος του χρόνου , που πιστεύω αποτελεί τη μεγαλύτερη αγωνία για να μην «μείνουν» στην ίδια τάξη. 

Κατά κύριο λόγο, αυτές είναι οι σκέψεις που απασχολούν έναν μαθητή της έκτης τάξης και συχνά τον γεμίζουν με αγωνία. Όμως παρόλα αυτά χρειάζεται ψυχραιμία από όλους που περιβάλλουν το παιδί ώστε να βιώσει ήπια και ψύχραιμα αυτό το νέο βήμα προς την κυρίως εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Χρειάζεται επίσης καθοδήγηση από τους δασκάλους και πιθανώς γνωριμία με το νέο σχολείο , αν είναι εφικτό, και αντίστοιχα μια σύντομη γνωριμία με κάποιους καθηγητές του γυμνασίου. Το άγχος δε βοηθά και πρέπει η αισιοδοξία της παιδικής ηλικίας που αποχωρίζονται να επικρατήσει. Καλή Αρχή σε όλους τους τελειοφοίτους του Δημοτικού!

Άρτεμις Πλανάκη,

Φιλόλογος-συγγραφέας.

© 2024 Kidsnewsletter. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε