Έφηβοι φαγητό και οθόνες

2024-03-04

Φωτεινή Δούμανη kidsnewslatter@gmail.com 

 Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εφήβων που καταναλώνει υπερβολικό χρόνο μπροστά από την οθόνη έχει αυξηθεί ραγδαία. Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την απουσία άσκησης και άθλησης, όπως και η κατανάλωση φαγητού μπροστά από μία οθόνη είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας στην εφηβεία. Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται με την επιλογή ανθυγιεινού φαγητού, ενώ οδηγεί στη μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ένα από τα πιο βασικά αποτελέσματα της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης είναι η κακή φυσική κατάσταση. Στην εφηβεία η σωματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο- τόσο ως προς τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης αλλά και ως προς την κοινωνικοποίηση. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας παρατηρείται αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης και είναι η περίοδος κατά την οποία θα διαμορφωθούν οι ορθές διατροφικές συνήθειες. Μια ορθή διατροφική συμπεριφορά αποτελεί επιτακτική ανάγκη σε συνδυασμό με κάθε είδους φυσική δραστηριότητα. Όταν η φυσική δραστηριότητα των εφήβων είναι μειωμένη, υπάρχει ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Οι μελέτες δείχνουν πως οι έφηβοι δεν ασκούνται σωματικά ως θα όφειλαν, ενώ τα αγόρια δραστηριοποιούνται σαφώς περισσότερο από τα κορίτσια. Την ίδια στιγμή όσο πιο πολλή τηλεόραση βλέπουν ή όσο πιο πολύ κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή τόσο περισσότερο επηρεάζονται οι κοινωνικές σχέσεις των εφήβων και επομένως μειώνεται ο χρόνος και η ποιότητα των προσωπικών και των συναισθηματικών τους συναναστροφών.

   Επομένως, κομβική σημασία έχει η αύξηση της σωματικής άσκησης των εφήβων με την ταυτόχρονη αλλαγή της διατροφικής τους συμπεριφοράς μέσω της έγκαιρης και ορθής επιμόρφωσης εφήβων και γονέων.

© 2024 Kidsnewsletter. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε